Pagini

joi, 12 februarie 2015

Martisorul

       Simbolul unei relatii trainice si al iubirii ce rezista tuturor timpurilor. Culorile fertilitatii, vitalitate si puritate. Pentru stramosii nostri, anul nou de la 1 martie insemna reinvierea naturii. Martisorul, simbol al primaverii, se confectiona din fire de canepa sau lana (mai tarziu din bumbac), albe si rosii, care se leagau in forma de 8. De acest snur se atarnau monede din aur sau argint, dar si fire de iarba, muguri sau flori. In zonele romanesti stravechi, mamele prindeau copiilor martisorul la gat, la mana sau la picior, obiceiul pastrandu-se si astazi in unele sate. Martisorul se poarta toata luna martie.
        Pentru ca Martisorul este 100% romanesc,sunt foarte deacord cu cei care incurajeaza cu tarie ,daruirea de ! Martie a martisoarelor autohtone,si mai cu seama lucrate manual,in schimbul celor aduse de peste mari si tari care nu au de multe ori nicio legatura cu acest martisor al nostru.
DARUITI ROMANESTE!!!

    Ca sa va incurajez sa va creati singuri martisoare anul acesta,iata cateva modele dragute(din fimo,papusi din lana,martisoare din hartie )





 Iar aici cateva facute de mine.



 Spor la lucru!